Фестивал Kongur Air Fest 2017

Световно разпознаваеми атлети на Red Bull пристигат в Петрич от 9-11 юниза второто издание на Kongur Air Fest. Tази година фестивалът ще предложи на посетителите два уникални уъркшопа за практикуващите планинско колоездене и парапланеризъм на професионално ниво.

Обученията имат за цел да повишат нивото на местните състезатели. Това ще се реализира със съдействието на Red Bull атлетите – българинът Весо Овчаров в дисциплината акро-параглайдинг и Яник Граниери от Франция – даунхил байк. Те ще бъдат подкрепени от колегите си – Ясен Савов, eвропейски шампион по крос кънтри (2012)и Тедо Мавродиев – младата надежда на България в планинското колоездене и пряк участник в изграждане на Kongur Air даунхил трасето.То се намира в подножието на връх Конгур, Беласица,и за пореден път ще предизвика жадните за нови знания български планински колоездачи.

Замисълът на трасето е сложността му да ескалира постепенно, покривайки разнообразие от елементи, които са ключови за развитието в дисциплината като - виражи, дропове, роуд гап и степ-ъп скокове, както и много други специфики, характерни за Kongur Air DH.

Небесата над Беласица и връх Конгур ще дадат простор за крилата и на участниците в уъркшопа по парапланеризъм. Уникалната с острата си денивелация и голо било планина предразполага към дълги прелети, което я прави изключително подходяща за провеждане на практическо обучение и тренировки. Българският атлет на Red Bull – Веселин Овчаров, доказал неведнъж уменията си във въздуха и заслужил прозвището си на един от най-добрите родни акро-парапланеристи, ще бъде пряк наставник на всички пилоти, записали се за обучението. Летателният уъркшоп ще бъде решен под формата на състезание по крос-кънтри парапланеризъм. Всички пилоти ще излитат от едно и също място, като трябва да преминат през няколко предварително зададени точки. През цялото време те ще получават наставления и съвети от обучаващите ментори, така че да изпълнят цялата задача.

Местата и в двата уъркшопа са ограничени. Максималният брой парапланеристи е 60, а колоездачи – 30. Желаещите да участват трябва да заявят желанието си предварително като се запишат онлайн:

Записване колоездачи: http://bit.ly/2rAMVDF

Записване парапланеристи:  http://bit.ly/2s9FWOS

Паралелно с двата уъркшопа, по време на Kongur Air Fest ще има още редица адреналинови забавления за всички любители на екстремните изживявания и времето, прекарано сред природата. Фестивалът ще се проведе на поляната пред хижа Беласица, а в дневната програма на феста са включени air bag, слаклайн, йога и други активности. В събота вечерта пък, всички посетители ще могат да се заредят с лятно настроение от артистите, които ще излязат на сцената на феста: Bobo, Skiller, Jahmmy Youth, Paraplanner, DJ Ilko.