На 1 ноември – Деня на народните будители - Държавна агенция 'Архиви' стартира уебсайт за Васил Левски

 

По повод 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Държавна агенция „Архиви“ се зае с инициативата по реализирането на уебсайт, посветен на Васил Левски, който да представя цялото му документално наследство и да се превърне в един от достоверните източници на информация за една от най-светлите личности в българската история, оставила неизличима следа за поколенията. Той щестартира на 1 ноември – Ден на народните будители и ще бъде част от новата платформа на Агенцията „Значими личности“.

Инициативата по създаване на уебсайта е реализирана като част от Националната програма по повод 150-годишнина от гибелта на Апостола и с финансовата подкрепа от страна на Министерството на културата. Уебсайтът съдържа документи и артефакти от държавните архиви и от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Националния музей „Васил Левски“ в Карлово и Регионалния исторически музей в Ловеч, които се включватв този проект, без да се колебаят.

На 1 ноември 2023 г. уебсайтът ще бъде достъпен за всички онези, които искат да се докоснат до информацията за Апостола такава, каквато е създадена от собствената му ръка или тази на негови близки съратници.

Денят на народните будители безспорно е най-подходящата дата за представяне на уебсайта – Васил Левски е личността, която неизменно изниква в съзнанието на почти всеки българин при споменаването на думата „будител“. С неуморната си дейност, насочена към неговия идеал и цел – свободна България – той е въплъщение на собствените си слова: „Дела трябват, а не думи…“. Това е и мотото на уебсайта, което е недвусмислено послание за всички нас.

Линк към уебсайта: https://vlevski.archives.bg/